неделя, 27 октомври 2013 г.

Грижи за лицето според вида кожа

Миене на лицето


Нормалната кожа се мие веднъж на ден: сутрин или  за предпочитане вечер  с мека или омекотена вода. Ако лицето не се мие сутрин с вода, трябва да се обтрива с подходящо тоалетно мляко или лосион  и да се изплаква с вода със стайна температура за освежаване и тонизиране на тъканите.

Сухата кожа се измива чрез тампон, потопен в хладка вода, или се изтрива с тоалетно мляко (напр.от сладки бадеми). Много често при сухата кожа, трябва да се откажете от сапуна и тогава използвайте лосион с 15-20% спирт.Особено важно за сухата кожа е след измиване добре да я подсушавате. Забранена е употребата на адстрингентни средства.

Обезводнена (дехидратираната кожа). Дехидратираната кожа се измива с хладка вода. Винаги трябва да използвате мека или омекотена вода. Обезводнената кожа може да се почиства  с тоалетно мляко или с някакъв лосион (най-добре краставичен или от розова вода). От тоалетните млека се препоръчват хидратантните тоалетни млека.

Мазна кожа. За нея също са необходими специални грижи при почистването й. Измиването става с топла,мека или омекотена вода и с неутрален, а по-добре с кисел или серен сапун (особено при наличие на проявена себорея). При измиване на мазна кожа се препоръчват "солените процедури". С натопен в сапунена пяна памучен тампон, поръсен с готварска сол, изтривайте лицето си с кръгови движения. Често през деня се налага почистване на мазната кожа със спиртни лосиони (с не повече от 25-30% съдържание на спирт), с разреден лимонов сок, минерална алкална вода или с други специално приготвени тоалетни води.

Смесена кожа. Много често жените имат смесена кожа. Когато по-голямата част от кожата е мазна, тогава сухите участъци намазвайте с някой мазен крем и третирайте цялата кожа като мазна. Ако мазните участъци са незначителни, тогава само спрямо тях прилагайте правилата за мазна кожа, а останалата част на лицето се измива съобразно вида на кожата (нормална, суха).

Няма коментари:

Публикуване на коментар